Compostbak

Composteren is een rottingsproces waarbij bacteriƫn, schimmels en andere bodemorganismen het GFE+T (Groente, Fruit, Etensresten + tuinafval) omzetten in compost met behulp van zuurstof. Compost is dus het restproduct van het composteringsproces. Let op: zuurstof is een cruciaal element in dit proces. Wanneer er namelijk geen zuurstof aanwezig is kan er methaan of lachgas ontstaan. Dit zijn beide stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Wil je zelf gaan composteren? Dan kun je kiezen uit verschillende systemen. Deze keuze is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan de grootte van je tuin en de hoeveelheid te composteren afval.

Compostbak

Wanneer er gekozen wordt voor een open compostbak is er een oppervlak nodig van enkele vierkante meters in de tuin. Bij voorkeur is de hoop minimaal 1,5 meter hoog, breed en lang. Tijdens het composteringsproces zal de hoop inzakken. De hoop kan los op de grond gelegd worden, maar bij voorkeur dek je het af in een bak van hout met op de bodem tegels. Bij het afgraven van de composthoop zie je direct waar de bodem begint.