Inheemse beplanting

Wanneer we het hebben over ‘inheemse planten’, dan gaat het om de soorten die, zonder menselijk ingrijpen, al eeuwenlang in Nederland groeien. Hierdoor hebben de planten zich kunnen aanpassen aan de Nederlandse bodem, de dieren en het klimaat. Het prettige bijgevolg hiervan is dat de planten daardoor ook minder snel dood gaan in de tuin en ze minder verzorging nodig hebben. Let er wel op dat de planten op de juiste plek staan. Denk daarbij aan de ligging ten opzichte van de zon, de grondsoort waar je de plant in plaatst, de naastgelegen beplanting (want dat heeft invloed op elkaar), de groeiruimte van de plant (ondergronds en bovengronds), enzovoort.

Een positieve bijkomstigheid is dat inheemse beplanting over het algemeen sterker zijn en zich makkelijker kunnen aanpassen aan de veranderende weersomstandigheden. Kou, droogte of veel nattigheid heeft een minder grote impact dan op bijvoorbeeld exotische plantsoorten. Oftewel plantsoorten die niet afkomstig zijn van Nederlandse bodem.

Een ander voordeel van inheemse beplanting is dat de planten en dieren beter op elkaar zijn afgestemd. Zo weet de hommel precies wanneer de lekkerste bloemen in bloei staan en zal die ook bewust op zoek gaan naar deze bloemen.