Picknicktafel Sympany

Textielinzamelaar schenkt picknicktafel van gerecycled textiel

Directeur Erica van Doorn van Sympany;  ”We hebben al meer dan 30 jaar een goede relatie met gemeente Amstelveen. Deze picknicktafel is onze blijk van waardering. Het is  gemaakt van kleding dat niet meer kan worden gedragen omdat het kapot of niet meer mooi is én van het plastic van de zak waar het inzat. Onder druk en warmte is dit tot korrels geperst en in een mal gegoten en afgekoeld.  Dit niet meer draagbare textiel op deze manier recyclen, heeft de toekomst. Eerder werd deze kleding gewoon verbrand’’.

Zo duurzaam mogelijk weer gebruiken

Erica van Doorn: ‘’Sympany is steeds op zoek hoe we textiel zo duurzaam mogelijk opnieuw kunnen gebruiken.  Omdat de kwaliteit van de kleding wisselend is, kan de kleding soms nog gewoon door een ander gedragen worden. Dat is het meest duurzaam, want dan komt er geen water of elektriciteit aan te pas om er iets nieuws van te maken. Maar soms is de kleding alleen nog geschikt voor recycling. Sympany is steeds op zoek naar nieuwe toepassingen. Om van meer gebruikte kleding, nieuwe kleren te maken, zijn nog veel technologische ontwikkelingen en investeringen nodig. Sympany investeert in deze ontwikkelingen.‘’

Breng gebruikte kleding naar een kleding container

Kleding die u niet meer gebruikt kunt u in gemeente Amstelveen op 20 plekken (en binnenkort op nog eens 15 extra locaties), in een dichte zak in een kledingcontainer stoppen. Zo blijft de kleding schoon en droog. Zo’n 70 % daarvan kan iemand anders weer dragen via tweedehandswinkels hier of elders in Europa of daarbuiten. 20 % wordt gerecycled en 10 % is afval.  Kijk op www.sympany.nl om te zien waar een kledingcontainer bij u in de buurt staat.

Kleding goed sorteren

Per jaar sorteert Sympany circa 13 miljoen kilo textiel. Goed sorteren is belangrijk omdat je zo van ieder stukje stof te weten komt of het herdraagbaar is of dat het gerecycled moet worden. En het afval, dat wordt verbrand, beperken we tot een minimum.