WADI
Een wadi is een groene greppel in het stedelijk gebied. Het Arabische woord is in Nederland een afkorting van Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Een wadi vangt regenwater op en zuivert het, waarna het water infiltreert in de ondergrond. Zo helpt de wadi tegen wateroverlast en droogte.
Hoe werkt een wadi?
Bij flinke regenbuien loopt de wadi vol. Als de wadi vol is, stroomt de rest van het water via een zogenaamde overstort in het riool.
Maar het meeste water in de wadi infiltreert naar de ondergrond. Dat water wordt in de bovenste laag van de bodem gefilterd. Daarna gaat het naar de bodem en kan het ook in het grondwater terechtkomen.
In de voorbeeldtuin hebben we een regenpijp van het gebouw afgekoppeld. Dit water stroomt via een gootje naar de wadi. Ook van het verharde plein komt het water via een goot en een gat in de stapelmuur naar de wadi. Vanaf het gat in de stapelmuur zijn een aantal stenen in het cement gelegd. Zo voorkomen we dat de grond hier wegspoelt. In de voorbeeldtuin hebben we een laagje klei in de wadi aangebracht. Op deze manier blijft het water wat langer in de wadi. Hierdoor is het een aantrekkelijke plek voor vogels, amfibieën en insecten.