Groen balkon

Het vergroenen van een balkon of dakterras verbetert het leefklimaat in de stad. De planten creëren schaduw op het balkon, de gevel of het raam. Hierdoor warmt het op het balkon en/of binnen in huis minder op. Planten op het balkon zorgen door verdamping ook voor een verkoelend effect. Daarnaast verhogen planten de biodiversiteit. Een gevarieerde beplanting met geur, kleur en bessen trekt vogels en insecten aan. Eetbare plantensoorten of een moestuintje op het balkon biedt voedsel voor mens en dier.

Afwatering en bewatering

Zorg voor een goede afwatering op het balkon. Ook de potten en bakken moeten overtollig water goed kwijt kunnen om wortelrot te voorkomen. Door potten niet te vol met aarde te doen, voorkom je dat de grond uit de pot stroomt tijdens het begieten met water. Voeg kleikorrels onder in de bak toe en maak een overloopgaatje aan de zijkant zodat het overtollige water weg kan vloeien. Met een eenvoudig watersysteem van bijvoorbeeld druppelslangen drogen de planten minder snel uit. Maak zoveel mogelijk gebruik van regenwater. Als het balkon het extra gewicht kan dragen zet dan een paar bakken en gieters of een regenton neer die het regenwater opvangen dat zo weer gebruikt kan worden om de planten water te geven. Raadpleeg een constructeur bij twijfel over de draagkracht van je balkon. Het is van belang dat het balkon het gewicht van de volle potten doordrengd met (regen)water kan dragen.

Plantkeuze

Stem de soortenkeuze van de beplanting af op het gebruik op grotere hoogte, en op de lichtbehoefte. Kies voor soorten die met minder water genoegen nemen en goed tegen wind kunnen. Kruiden en groenten groeien goed in bakken op het balkon, de meeste kruiden houden van zon en kunnen goed tegen droogte. Een bloemrijk balkon trekt vlinders, bijen en hommels aan en bevordert daarmee de biodiversiteit in de omgeving.

Grond

Het is belangrijk om te zorgen voor goede grond voor de plantenbakken; de planten moeten het doen met wat in de pot aan voeding zit. Neem een mengsel van grond, bijvoorbeeld kokos potgrond, waarvan de grond minder snel kan uitdrogen. Jaarlijkse bemesting is belangrijk om de mineralen in de grond aan te vullen. Bloembakken op het balkon drogen onder invloed van zon en wind veel sneller uit dan planten in een tuin. Om uitdroging tegen te gaan is het van belang om de grond in de pot zoveel mogelijk bedekt te houden met (onder)beplanting. Met een schotel onder kleinere potten kan een plant gedoseerd water opnemen. Er bestaan ook potten met een waterreservoir. Bij langdurige droogte is water geven aan planten in potten belangrijk, doe dit in de avonduren, niet op het heetst van de dag.

Hitte

Met planten, en indien mogelijk een kleine boom, warmt het balkon minder op. Hogere planten geven daarnaast wat schaduw op de gevel of het raam waardoor het in huis koeler blijft. Zelfs een beperkt oppervlak zoals een balkon kan een groene oase worden en voor verkoeling zorgen.