Groene erfafscheiding

Hagen en struiken zijn een mooie en betaalbare vorm van erfafscheiding. Bovendien zijn ze beter voor de biodiversiteit dan houten of stenen schuttingen: hagen en struiken bieden schuilplaatsen en voedsel aan veel soorten vogels, kleine zoogdieren en insecten.

Zoals iedere vorm van beplanting zorgen hagen en struiken die in de volle grond staan voor een betere doorworteling van de ondergrond. Dit vergroot de opname van regenwater door de ondergrond. Hagen en struiken leveren zo een bijdrage aan het vasthouden en plaatselijk infiltreren van regenwater. Dat geldt zeker als water in een verharde tuin kan afstromen richting het groen.

groene_schutting
Schematische doorsnede van een groene erfafscheiding.

Begroeide hekken en schuttingen

In plaats van een haag kan een groene erfafscheiding ook gemaakt worden door klimplanten te laten groeien tegen een hek of rek. Klimplanten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Klimplanten met bloemen, zoals de blauwe regen, of klimplanten die vruchten geven, zoals bramen, bessen of druiven verhogen de biodiversiteit doordat ze voedsel bieden aan dieren.

Ook tegen een houten schutting kunnen klimplanten het goed doen, bijvoorbeeld de Parthenocissus tricuspidata. De bladeren van deze klimplant kleuren in het voorjaar brons, in de zomer groen en in het najaar prachtig rood tot donkerpaars. Een andere bekende schuttingplant is de groenblijvende klimop.

Droogte

Hagen hebben door hun diepe wortels minder last van langdurige droogte. Haagsoorten die goed tegen droogte bestand zijn, zijn bijvoorbeeld: berberis, laurierhaag, kardinaalsmuts, beuk en de haagbeuk.

Hitte

Doordat de bladeren water verdampen, dragen hagen en struiken bij aan een koelere tuin.

Groene erfafscheiding Apollolaan
Diverse typen groene erfafscheiding in de Apollolaan. ©Merlijn Michon

Bijkomende effecten

  • Waterkwaliteit
  • Luchtkwaliteit
  • Biodiversiteit
  • Hitte
  • Multifunctioneel ruimtegebruik
  • Constructiekosten
  • Onderhoud/beheer kosten