Nachtventilatie

Hittegolven komen steeds vaker en langduriger voor in Nederland. Op een goede manier ventileren helpt, naast zonwering, het huis koel te houden. 

Tijdens hete dagen is het beste om ramen overdag gesloten te houden om warme lucht niet binnen te laten. Dit is vooral belangrijk voor ramen aan de zuidkant waar meer zon schijnt. Wanneer de ramen ‘s nachts geopend worden kunnen de ruimtes langdurig met afkoelde buitenlucht geventileerd worden. Warme lucht stijgt op. Zorg dat koele lucht van de noordkant via de begane grond het huis in kan en laat de opgewarmde lucht op een zo hoog mogelijk punt van het huis naar buiten. Door nachts te ventileren kunnen opgewarmde muren ook afkoelen. Deze muren geven de volgende dag weer koelte af aan de ruimte.
Heb je veel last van muggen? Om ’s nachts in hete periodes optimaal te ventileren kunnen horren geplaatst worden om muggen in huis te voorkomen. Let ook op de weersvoorspelling voor onvoorspelbaar weer zoals hevige regenbuien om schade van een open raam te voorkomen.

Ook zonwering helpt om het huis koel te houden. Het meeste effect heeft het gebruik van buitenzonwering om te voorkomen dat de warmte binnenkomt. Dit is zeker belangrijk bij appartementencomplexen. Bekijk de maatregel zonwering voor de verschillende mogelijkheden.