Pomp met terugslagklep

Het installeren van pompen en terugslagkleppen in de riolering voorkomt dat vuilwater of regenwater vanuit het riool, via wc’s en afvoerputjes, (terug) de woning instroomt.

Lozingstoestellen (wc’s, wasbakken, douches en wasmachines) in kelders en souterrains moeten altijd met een pomp worden aangesloten op het rioolstelsel. Anders bestaat de kans dat het water vanuit het riool terugstroomt en wateroverlast veroorzaakt. Een terugslagklep wordt  hiervoor ook wel gebruikt. Het risico bestaat, met name bij terugslagkleppen, dat er vuil tussenkomt waardoor ze niet meer functioneren. Terugslagkleppen én pompen moeten daarom door woningeigenaren regelmatig gecontroleerd worden op vuil.

Een andere mogelijkheid is een opblaasbare wc-afsluiter die je tijdelijk in de wc kunt plaatsen om terugstromend water tegen te houden. Terugstromend water uit de douche voorkom je door de doucheput af te sluiten met een dop. Op de uitvoeringspagina (klik op ‘Aan de slag!’) vind je instructievideo’s over deze producten.

schets pomp met terugslagklep
Schematische doorsnede van een pomp met terugslagklep. ©Atelier GROENBLAUW

Terugslagklep
Een terugslagklep. ©Aggéres

Bijkomende effecten

  • Waterkwaliteit
  • Multifunctioneel ruimtegebruik
  • Constructiekosten
  • Onderhoud/beheer kosten