Zonwering

Als gevolg van klimaatverandering krijgen we in Nederland vaker en langduriger te maken met hittegolven. Het creëren van schaduw is een effectieve manier om zowel de temperatuur in huis als buitenshuis op hete dagen te verlagen. Schaduw kun je creëren door middel van zonwering. Vast aan gebouwen zoals luiken of zonneschermen, schaduwrijk groen of flexibele zonwering middels doeken zijn verschillende manieren om met zonwering een plek te koel te houden.

Zonwering door groen 

Zonwering door groen is er in verschillende soorten en maten. Strategisch geplaatste bomen voor een gevel kunnen functioneren als zonwering. Beplanting op afstand van de gevel, tegen een galerij, kabelnetten of frame, kunnen schaduw werpen op ramen en gevel. Hierdoor zullen deze oppervlakken vervolgens minder warmte afgeven aan de omgeving. Daarnaast kan wintergroene beplanting tijdens koude dagen energieverlies beperken doordat er een extra isolerende luchtlaag gevormd wordt en de warmte-uitstraling van de gevel wordt beperkt.

Afbeeldingen van een kleine gegroeide pergola in een achtertuin © Amsterdam Rainproof, galerij begroeid met een blauweregen © Atelier GROENBLAUW, begroeide pergola in een gemeenschappelijke binnentuin © Amsterdam Rainproof

Voor schaduw in de tuin kan naast het planten van een boom ook een begroeide pergola verkoeling bieden. De houten constructie van een pergola is ideaal voor klimplanten en zorgt voor een fijne plek om onder te zitten. Zonwering door groen biedt niet alleen schaduw maar draagt ook bij aan verkoeling doormiddel van verdamping. Populaire klimplanten voor een groene pergola zijn de klimdruif, blauweregen en de wilde wingerd.

Flexibele of verplaatsbare zonwering

Ook een doek (ook wel tarp genaamd) of parasol kan schaduw geven. Dit is eveneens een goede optie bijvoorbeeld wanneer een straat of tuin weinig ruimte biedt voor vergroening. Dit soort verplaatsbare schaduwvoorzieningen hebben als voordeel dat ze ‘s avonds kunnen worden verwijderd. Hierdoor kan de vastgehouden warmte in de bodem of van gebouwen ontsnappen waardoor de omgeving sneller afkoelt.

Bouwkundige zonwering 

Bouwkundige maatregelen kunnen ook genomen worden om schaduw en koelte te creëren in en om gebouwen. Denk aan kleine ramen, loggia’s, louvre luiken, overstekken, luifels en zonneschermen. Buitenzonwering boven of voor ramen van een gebouw werkt effectief om de warmte buiten te houden. Door de toename van hete zomers zijn veel mensen geneigd om energieverslindende airco’s aan te schaffen, buitenzonwering kan de noodzaak van een airco voorkomen. Wanneer buitenzonwering niet mogelijk is kan ook binnen zonwering aan de binnenkant van het raam de zon en warmte buiten houden.  

Afbeeldingen van bouwkundige constructie voor zonwering © Atelier GROENBLAUW, schaduwdoeken in een smalle versteende straat © Amsterdam Rainproof, louvre luik voor raam en een arcade ter beschutting tegen de zon.

Al bij het ontwerpen van een gebouw of gebied kan er rekening gehouden worden met zonwering. Arcades en overdekte wandelpaden zijn stedenbouwkundige elementen die in regio’s met warmere temperaturen reeds gebruikelijk zijn om schaduw te creëren.