Aanleg klimaatbestendige voorbeeldtuin

Gepubliceerd op:
1 juni 2022

Aan de Van Weerden Poelmanlaan 4 bevindt zich Ateliers 2005, een monumentaal schoolgebouw met ateliers waar Amstelveense kunstenaars en het platform Keizer Karelpark gebruik van maken. Het aangrenzende plein is verouderd. De gemeente wil het plein daarom opknappen met speciale aandacht voor klimaatbestendigheid, biodiversiteit, kunst en cultuur.

Aankomende zomer starten we met de herinrichting van het plein. Het plein krijgt in zijn geheel een nieuwe, levendige uitstraling waarin ruimte blijft voor de huidige functies van het plein. Ook wordt een deel van het plein ingericht als voorbeeldtuin voor klimaatbestendige maatregelen. Door klimaatverandering moeten we onze omgeving voorbereiden op de steeds heftigere buien, afgewisseld met langdurige periodes van hitte en droogte. Wij willen daarom bewoners van Amstelveen stimuleren tot het nemen van klimaatbestendige maatregelen in hun eigen tuin. De voorbeeldtuin wordt daarom dé fysieke locatie waarin informatie te vinden is over klimaatbestendige maatregelen in de tuin – van onderhoudsvriendelijk tot onderhoud intensievere maatregelen.

Op maandag 30 mei organiseerde de gemeente een bijeenkomst om het ontwerp toe te lichten en input vanuit de omgeving te verzamelen. Floor Gordon, wethouder Duurzaamheid en Groen, deed de aftrap van de bijeenkomst in de Ateliers 2005: “Maandagavond zijn visualisaties, inspiratiebeelden en een concept ontwerp besproken met een aantal buurtbewoners, huurders van Ateliers 2005 en vertegenwoordigers van de Groenraad. Ook een vragenlijst was onderdeel van het ophalen van ideeën. De goede en constructieve input verwerken we in het ontwerp“.

Updates rondom het ontwerp, de maatregelen, aanleg en opening van de voorbeeldtuin zullen worden gedeeld op de website. Vindt u het leuk om mee te helpen bij de aanleg of heeft u ideeën voor het organiseren van groene workshops? Neem dan contact met ons op.