De Slimme Regenton strijkt neer in Amstelveen

Gepubliceerd op:
16 november 2020

Sinds kort heeft Amstelveen een Slimme Regenton. Bijzonder aan deze Slimme Regenton is dat deze gekoppeld is aan de lokale weersvoorspelling en daardoor optimaal gebruik kan maken van zijn capaciteit door zichzelf te legen voor een grote regenbui. De ton heeft de afgelopen maanden op diverse locaties gestaan en is vanaf nu tot 1 mei 2021 te bewonderen bij Villa Randwijck in Amstelveen. De Slimme Regenton is een echte eyecatcher door zijn unieke, diamantvormige ontwerp.

Wat maakt de regenton slim?

De diamant is slim omdat hij verbonden is met internet. Dankzij deze verbinding kan hij automatisch worden bediend. Bij een naderende hoosbui wordt het kraantje aan de onderkant via deze verbinding opengezet, zodat het regenwater wegstroomt en er weer ruimte is om het komende regenwater op te vangen. Dit wordt geregeld door het volautomatisch systeem wat het waterniveau in de tonnen regelt. Via de bijbehorende app wordt het waterniveau aangegeven en kan de ton open en dicht worden gezet. De Slimme Regenton heeft een capaciteit van minimaal 500 liter. Een netwerk van Slimme Regentonnen die gekoppeld zijn aan de lokale weersvoorspelling kunnen het regenwater van de riolering daarmee enorm ontzien. Mensen die langs de Slimme regenton lopen kunnen zelf met een QR code de regenton besturen, om meer info te vinden maar ook om wat water weg te laten lopen als demonstratie.

Samen regenbestendig

Het plaatsen van de Slimme regenton is een samenwerking tussen de gemeente Amstelveen en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Met de tijdelijke plaatsing van de Slimme Regenton wil de gemeente bewoners laten zien hoe je slim met regenwateropvang kunt omgaan en de boodchap afgeven dat samenwerken belangrijk is voor het regenbestendig maken van Amstelveen.

De plaatsing van de Slimme Regenton is een onderdeel van de Nationale Klimaatweken. Zo heeft de gemeente al gratis compost uitgedeeld om aandacht te geven aan meer groen in de tuin en is eind 2020 een gratis Tegel(ophaal)service aangeboden aan inwoners van Westwijk Zuidoost. 

De slimme regenton is een ontwerp van studio Bas Sala.

slimme regenton