Samen droge voeten houden in Brandpunt

Gepubliceerd op:
19 oktober 2017

Op dinsdag 17 oktober ging het in het televisieprogramma Brandpunt over de gevolgen van klimaatverandering. Extreme regen is er daar één van. De uitzending viel mooi samen met het Deltaprogramma 2018 dat vorige maand tijdens Prinsjesdag werd gepresenteerd. Voor het eerst bevat het programma namelijk een Deltaplan Ruimtelijke Adaptie, dat Nederland beter weerbaar moet maken tegen extreme weersomstandigheden. Werken we in Nederland niet goed samen, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Het Verbond van Verzekeraars gaf in het rapport ‘Hoofd boven water’ al aan dat er jaarlijks voor ruim een kwart miljard euro meer schadelast zal zijn door de gevolgen van klimaatverandering.

Maatregelen van de Regenwacht

In Brandpunt gaat verslaggeefster Liesbeth samen met Ivo Tanis van de Regenwacht in gesprek. De Regenwacht is een samenwerking tussen drie partners van Amsterdam Rainproof: Buro Regen & WaterPlanBruist en UrbanBoost. Samen slaan ze de handen ineen en onderzoeken door ‘learning-by-doing’ wat Amsterdammers nodig hebben om rainproof maatregelen uit te voeren. Ivo laat in Brandpunt zien wat je kan doen om regenwater van je gebouw op te vangen en in de tuin te laten lopen. Zo gaan ze samen naar de proeftuin van Midwest</a>; een voormalig schoolplein dat door buurtbewoners is ingericht als onderzoeksplek. Hier vertelt Ivo over rainproof maatregelen, zoals reliëf in de tuin.

Besef jij dat je onder waterniveau leeft?

Verder gaat Liesbeth samen met Baukje Kothuis (design antropoloog) langs in Watergraafsmeer; haar buurt in Amsterdam. Liesbeth heeft er nooit over nagedacht dat haar woning onder NAP ligt, en dat een dijk ook kan breken. De twee praten over de risico’s van het leven onder waterniveau en of iedereen zich wel bewust is van de risico’s. Baukje schreef hier zelfs een proefschrift over, genaamd: ‘De mythe van droge voeten’. In haar onderzoek ging ze dieper in op het feit dat mensen eigenlijk wel weten dat 100% veiligheid niet bestaat, maar toch denken dat een waterramp in hun omgeving niet zal gebeuren.

Elke druppel telt

De overkoepelende boodschap van Brandpunt, het Deltaprogramma en het Verbond van Verzekeraars is duidelijk: we krijgen te maken met extreem weer, wees je hier bewust van en handel ernaar. Ons land regenbestendig houden doen we samen. Iedereen kan wat doen; elke druppel telt!