Technasium to the Rescue: Opdracht Klimaatadaptatie

Gepubliceerd op:
28 juni 2022

Sinds maart 2022 zijn 100 eersteklassers van het Keizer Karel College voor Amstelveen aan de slag gegaan met het thema klimaatadaptatie. De opdracht was om voor hittestress en wateroverlast locaties oplossingen in kaart te brengen. Het resultaat is een kansenkaart van Amstelveen met daarop de klimaatrisico locaties en een zogenoemde ‘artist impression’ van de oplossing op de locatie: KKC: klimaatbestendig Kansenkaart.

Op maandag 20 juni vond de afsluiting van de opdracht plaats in de Raadzaal van Amstelveen. Hier mochten vier teams hun klimaatoplossing presenteren. Deze werden beoordeeld door de wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) en medewerkers van de gemeente. Na beraad werden twee projecten aangewezen als winnaar.

Het eerste team (de Tegelwippers) had een plan om een brede asfaltweg te versmallen en te vervangen door een natuurspeeltuin. Met interviews was het team erachter gekomen dat er inderdaad sprake is van hittestress en wateroverlast op de locatie. Door de natuurspeeltuin en vergroenen kan het water beter wegzakken en is het er minder warm op hete dagen. Wethouder Floor Gordon (lid van de jury) gaf aan dat het plan zeer realistisch is en in echt uitgevoerd kan worden. Er moet hiervoor wel nog onderzocht worden of de auto’s daadwerkelijk om kunnen rijden. Dat is namelijk de voorwaarde voordat de natuurspeeltuin er kan komen.

De tweede winnaar, het team de Klimaatdetectives, won door de originaliteit van hun oplossing. Met het plan willen ze water dat op de straat valt opvangen in grotere putten. Met de stroming van het water wilt het team ondergronds energie opwekken via een Teslaturbine. Tot de mogelijkheden hoort om deze energie ook in waterstof om te zetten. Wethouder Floor Gordon gaf aan dat het een prachtig innovatief idee is. Wel was het advies om het plan samen met de TU Delft verder uit te werken voordat de gemeente Amstelveen hier in kan investeren.