“Water uit de regenton is beter voor je kamerplanten”

Gepubliceerd op:
20 december 2022

Het was nét dat duwtje in de rug, de regentonactie van de gemeente Amstelveen, voor Rubin van der Heide. Deze Amstelvener heeft met 50 euro korting een regenton aangeschaft, waarmee zijn huis – na zonnepanelen en een sedumdak – nóg duurzamer wordt. En zo’n regenton heeft meer voordelen dan je denkt.

Het gezin Van der Heide – Rubin, zijn vrouw en twee dochters van 10 en 13 – geniet van een prachtige groene voor- en achtertuin. “Ik heb vroeger gewerkt in de veredeling van tuinplanten,” zegt Rubin, “De liefde voor groen zit er nog steeds in bij mij. Ik wil zo min mogelijk stenen in mijn tuin; planten geven verkoeling op warme dagen, zijn goed voor dieren en staan ook nog eens mooier.”

Goed voor kamerplanten

Met zijn nieuwe regenton kan Rubin maar liefst 227 liter regenwater opslaan en gebruiken voor bewatering van zijn tuin in droge periodes. “We gebruiken het ook voor onze kamerplanten. Regenwater bevat namelijk minder kalk dan kraanwater, dat is beter voor je planten. Ik hoor van mensen dat ze om die reden ook regenwater gebruiken bij het lappen van de ramen; het zou minder strepen geven.”

Koop een verhoging

Tip van Rubin: “Als je een regenton aanschaft, koop er dan meteen een verhoging bij om hem op te zetten. Dan kun je makkelijker een gieter vullen bij het kraantje aan de onderkant.” Rubin heeft een kunststof regenton, omdat die een groter volume heeft en beter tegen strenge vorst kan dan een houten ton. “Ik ga hem nog omkleden met een mat van boomschors en er een plant bovenop zetten, zodat hij niet opvalt in de tuin.”

Mooi sedumdak

Sinds een paar jaar ligt er ook met subsidie van de gemeente een mooi sedumdak op de uitbouw en op de garage bij de woning. Rubin: “De garage hebben we samen met die van de buren gedaan. Het is een prachtig groen gezicht, helemaal in het voorjaar als de sedumplantjes in bloei staan. Ze trekken veel vlinders en andere insecten aan. Verschillende buren in de straat hebben ook een sedumdak genomen. Het is verkoelend in de zomer en isolerend in de winter; vooral in de garage merken we dat goed. Bovendien bufferen de sedumplantjes het regenwater bij stevige hoosbuien: het water stroomt minder hard de riolering in.” Aangevuld met 9 zonnepanelen op het dak heeft Rubin zijn huis al behoorlijk verduurzaamd. “Dat geeft een goed gevoel. In de toekomst wil ik ook de spouwmuur isoleren en nog meer zonnepanelen aanschaffen, met het oog op een elektrische auto.”

 

De gemeente Amstelveen heeft regelmatig interessante acties om inwoners te helpen duurzamer te wonen. Met een gratis abonnement op de nieuwsbrief Duurzaam Amstelveen bent u altijd op tijd op de hoogte van de volgende acties.