Tips om Cultureel Erfgoed rainproof te maken
13 februari 2018
Na een hevige bui, realiseer je pas of het Erfgoed het water tegen heeft gehouden. Je kan echter al van tevoren je gebouw en de inrichting rainproof maken. Deze tips helpen je bij het beschermen van bestaand cultureel erfgoed en haar collectie tegen regenwater.
Tip 1. Preventieve maatregelen buitenschil gebouw
Belangrijkste regel: zorg dat het regenwater niet naar binnen kan stromen. Veel wateroverlast ontstaat op eigen perceel, door lekkende daken en muren. Maak muren, deuren en kozijnen waterdicht. Onderhoud en inspecteer met regelmaat het gebouw, het dak en de hemelwaterafvoer. Bekijk voor alle maatregelen die je kan nemen in de buitenschil van je gebouw de pagina ‘tips om je gebouw rainproof te maken’.
Tip 2. Richt de kelder of souterrain waterbestendig in
Plaats de collectie bij voorkeur niet lager dan straatniveau, zeker niet de gevoelige topstukken. Is er geen andere mogelijkheid, zet de collecties minimaal 10 cm hoger dan de vloer, bijvoorbeeld door opslagmeubels op wieltjes te plaatsen. Kies voor een vloer dat tijdelijk nat kan worden, zoals betonvloer, tegels of zeil.
Zet de stellingen en objecten niet direct tegen de wand. Water dat langs de muur naar beneden stroomt raakt daarmee niet de objecten en het gaat vorming van microklimaten en condens tegen.
Tip 3. Tijdelijke afsluiting naar het riool
Inspecteer met regelmaat de watervoerende leidingen. Voorkom terugstroom uit het riool via toilet, gootsteen of afvoerputjes. Installeer een terugslagklep en pomp in de afvoer, zeker voor souterrains in oudere delen van de stad. Vraag anders uw installateur naar de mogelijkheden.
Tip 4. Inspecties
Verse en oude watervlekken en incidentbeschrijvingen geven aanwijzingen voor zwakke plekken in het gebouw. Veel monumenten in Nederland maken gebruik van de service van de Monumentenwacht voor inspecties.
Tip 5. Blokkeer het water op objectniveau
Zet de collectie in waterdichte verpakkingen of gesloten kasten. De ervaring leert dat eenvoudige kartonnen dozen al veel bescherming aan objecten bieden. (Bron: Cultureel Erfgoed, risicomangement voor collecties). Stellingen en open kasten kunnen een waterdicht afdakje krijgen of met plastic folie worden beschermd. Plaats je object bij instroming van regenwater of met hun poten in plastic bakken of buizen.
Tip 6. Zorg voor een calamiteitenplan
Zorg ervoor dat er een calamiteitenplan is, mocht het gebouw onder water komen te staan. Maak een lijst met contactpersonen. Maak afspraken met deskundigen en restauratoren voor het geval dat je een beroep op ze moet doen.
Tip 7. Voorkom schimmel
Streef naar een relatieve luchtvochtigheid van 70% of lager bij een zo laag mogelijke temperatuur. Ventileer de ruimten door dwarsventilatie: zet ramen en deuren tegen elkaar open. Zet ventilatoren in om de dode hoeken te ventileren. Bij water in het pand, zet de airconditioning of luchtbehandeling uit. Zo is er minder kans op verspreiding van schimmelsporen. (Bron: Cultureel Erfgoed; waterschadewiel).
Waterschade wat nu?
Handel binnen 48 uur. Raadpleeg het waterschadewiel van het Cultureel Erfgoed. Hier staat in wat te doen als je waterschade hebt. Het biedt ook informatie over de beste manieren voor het conserveren van diverse collecties.