Groenblauwe daken

Groenblauwe daken, ook wel polderdaken genoemd, zijn groene daken met onder de groene laag een extra laag om regenwater vast te houden. Dit water wordt gecontroleerd afgevoerd voordat er weer een regenbui aankomt, waardoor de belasting op het riool kan worden verminderd tijdens een extreme regenbui.

Tijdens een regenbui wordt het regenwater op een polderdak opgevangen en vastgehouden. Het polderdak is voorzien van een besturingssysteem dat gekoppeld is aan de weersverwachting. Het voert het regenwater af vlak voordat er weer een nieuwe bui wordt verwacht. Hierdoor is de opvangcapaciteit van het dak weer beschikbaar tijdens die nieuwe (extreme) bui. Daarnaast heeft deze dynamische sturing als voordeel dat water langer op het dak kan blijven staan en daardoor gebruikt kan worden voor bewatering van het groene dak en verkoeling. Door het besturingssysteem kan het dak ook geleegd worden bij voorspelde vorst.

Het Polderdak
Polderen op het dak van het Polderdak op Old School. ©Merlijn Michon

Welk dak is geschikt?

In Nederland zijn platte daken over het algemeen berekend op een belasting van 1 kN per m2 bij een grindlaag. Polderdaken zijn doorgaans zwaarder per m2. Bij het toepassen van een polderdak dient per geval onderzocht te worden of extra constructieve maatregelen vereist zijn. Leveranciers van deze polderdaken kunnen over het algemeen ook dit onderzoek uitvoeren, of hebben partijen in hun netwerk die dit doen. Sommige producenten hebben ook documentatie met uitvoeringsrichtlijnen en technische gegevens over polderdaken.

Onderzoek naar polderdaken

Onder andere Waternet doet onderzoek naar polderdaken, bijvoorbeeld met het project SmartRoof 2.0. Enkele resultaten zijn al gepubliceerd op de website van SmartRoof. Binnenkort worden meer resultaten publiek gedeeld via de innovatiewebsite van Waternet.

optigroen_polderdak_3Schematische doorsnede van een polderdak. ©Optigroen

Hitte en droogte

Doordat beplanting minder opwarmt, de warmte minder vasthoudt dan verharding en water verdampt, draagt de beplanting van een polderdak bij aan het verminderen van hittestress in de stad. Het polderdak bergt water dat gebruikt wordt voor het bewateren van de planten op het polderdak. De beschikbaarheid van het water zorgt ervoor dat de beplanting in droge periodes niet snel uitdroogt en een verkoelend effect door verdamping behouden blijft.

Uitleg over groenblauwe (polder)daken. ©Stowa

Bijkomende effecten

  • Waterkwaliteit
  • Luchtkwaliteit
  • Biodiversiteit
  • Multifunctioneel ruimtegebruik
  • Constructiekosten
  • Onderhoud/beheer kosten

Data

Gewicht: vanaf 120-180 kg/m² Diepte: 12 cm Dakhelling: 0-5° (0-9%) Begroeiing: kruiden / grassen / sedum Waterretentie: ≥ 80% Afvoercoëfficiënt: ≤ 0.2 Wateropslag: ca. 25 l/m² Aan de slag!