In een tegeltuin wordt het zomers lekker warm

Gepubliceerd op:
18 juli 2018
Het is nog vroeg in de morgen als mijn belangstelling wordt gewekt door bedrijvigheid verderop in de straat. Eerst nog denk ik dat een hoveniersbedrijf een tuin komt inrichten. Maar als ik de berg zand zie, weet ik genoeg. Het geronk dat ik hoor, is van een minishovel die de bewuste tuin helemaal leeg haalt, inclusief de bovenste laag grond. Als alles eruit is, wordt het zand naar binnen gereden en verdeeld. Tot slot worden grote gladde grijze tegels gelegd over de volle lengte en breedte. Lekker, zo’n onderhoudsvrije tuin!

Het ziet er alleen niet zo gezellig uit. En er valt helemaal niets te ontdekken. Ja, hooguit dat er na een jaar algen op groeien. Die worden dan in het eerste warme weekend van het voorjaar met de hogedrukspuit aangepakt, zodat het voor de rest van de buurt met de rust gedaan is. En in de zomer blijkt het extra heet te worden in een tuin zonder planten.

Het is jammer dat steeds meer mensen besluiten hun waardevolle tuin op deze manier onder handen te nemen. De hoeveelheid natuur in de wijk neemt af en, niet onbelangrijk, bij een hevige regenbui loopt al het water veel te snel weg, waardoor de afvoer overbelast wordt.

Het kan ook anders als je niet graag in de tuin werkt. Je kan best een flink deel betegelen, maar laat één of enkele stukken open voor borders. Zeker als hiervoor een kleine verhoging wordt gemaakt, ziet het er heel speels uit. De borders kunnen beplant worden met vaste planten of bloeiende heesters. Vooral heesters vragen maar heel weinig onderhoud. In het voorjaar bloeien sering, weigelia en krentenboompje. In de zomer zijn lavendel, hortensia en vlinderstruik heel mooi. Door een combinatie te nemen heb je heel lang plezier van de bloemen. Het krentenboompje geeft in de zomer nog bessen en in de herfst fel rode en oranje bladeren. En in de winter heb je weer vogels in de tuin.

De werkzaamheden bestaan uit hooguit een paar keer per jaar snoeien en wieden. Daar ben je met alleen borders zo mee klaar. Op internet vind je voor elke heester hoe je die moet snoeien.

Het wordt veel prettiger op een zonnige dag in de tuin te zitten. Er zullen vaker vogels te zien zijn en voor vlinders wordt het de moeite waard de bloemen even te bezoeken voordat ze doorgaan naar de volgende tuin.

 

Henk Glas

Natuurgids van het IVN