Kelders waterrobuust inrichten

Door kelder en souterrains waterrobuust in te richten, wordt schade aan kwetsbare en waardevolle spullen voorkomen bij wateroverlast door extreme regen.

Kabels, leidingen en stroomaansluitingen kunnen het beste hoog aangelegd worden. Ook is het bij wc’s, wasbakken, douches en wasmachines handig om een pomp met terugslagklep te installeren. Door apparatuur op sokkels te plaatsen kan verdere schade bij wateroverlast worden voorkomen. Voorraadkasten en planken kunnen zo worden ingericht dat de kwetsbare spullen hoog staan.

Bij souterrains is het altijd verstandig om rekening te houden met wateroverlast in de aankleding van de ruimte. Zo raakt een duur parket snel beschadigd bij enige wateroverlast (zie ook de materiaalkeuzemaatregelen). Papier, waardevolle documenten en kunstwerken die niet tegen water of hoge luchtvochtigheid kunnen, kunnen beter niet bewaard worden in kelders of souterrains. Ook op de aangrenzende begane grond kunnen ze beschadigd raken door de verhoogde luchtvochtigheid, ook nog na het wegpompen van het regenwater.

zijaanzicht regenbestendige inrichting
Schematische doorsnede regenbestendige kelder. ©Atelier GROENBLAUW

Bijkomende effecten

  • Waterkwaliteit
  • Multifunctioneel ruimtegebruik
  • Constructiekosten
  • Onderhoud/beheer kosten

Data

Data