Veelgestelde vragen NK Tegelwippen 2024

1. Waarom is het goed om tegels te wippen?

Antwoord: Het weer in Nederland neemt steeds extremere vormen aan. Hevige neerslag en lange periodes van droogte en hitte worden steeds gebruikelijker. Onze leefomgeving ervaart hier steeds vaker de gevolgen van, zoals wateroverlast en hittestress. Al die stenen in de tuin of op jouw terrein verkoelen niet en laten ook geen water door. Het regenwater kan bovendien het riool overbelasten en de kelder inlopen. Minder tegels, én meer groen gaat dit tegen!

 

2. Wie kan er meedoen aan het NK Tegelwippen?

Antwoord: Iedereen kan meedoen! Maar wip niet zomaar tegels op straat of op een plein. Ook bedrijven en organisaties kunnen meedoen.

 

3. Zijn er voor mij kosten verbonden aan het NK Tegelwippen?

Antwoord: Nee het meedoen is helemaal gratis. Als je je aanmeldt haalt de gemeente de eerstvolgende ophaaldag de tegels bij jou op de hoek van de straat gratis op. Aanmelden kan via deze link.

 

4. Ik doe graag mee aan het NK Tegelwippen. Moet ik mij ergens aanmelden en aangeven hoeveel tegels ik aanbied?

Antwoord: Leuk dat je mee wilt doen! Via het aanmeldformulier kun je je aanmelden. Op dit formulier geef je een schatting van het aantal tegels dat je wipt. Na iedere ophaaldag wegen we de vrachtwagen. Met deze weegbon berekent de gemeente het aantal opgehaalde tegels. Dit geeft de gemeente door aan de organisatie van het NK Tegelwippen.

 

5. Op welke data worden de tegels opgehaald?

Antwoord: Tijdens het NK Tegelwippen haalt de gemeente elke maandag de tegels op (m.u.v. feestdagen en vakantieperiodes). Tijdens de periode van de zomervakantie is er tweewekelijk één ophaalmaandag. Om mee te doen moet je je aanmelden.

Tabel 1: De ophaaldagen (maandagen) tijdens het NK Tegelwippen 2024

6. Waar mag ik de tegels op straat plaatsen?

Antwoord: Op de hoek van de straat bij jou in de buurt. In het aanmeldformulier geef je aan waar je de tegels zal neerleggen. Hou er rekening mee dat de vrachtwagen erbij kan komen. Dus plaats op een vrije locatie zonder auto’s of afvalcontainers.

 

7. Hoe moet ik de tegels aanleveren?

Antwoord: Je stapelt de tegels gewoon op en plaatst die op de hoek van de straat.

 

8. Is de grond onder de tegels geschikt voor alle planten?

Antwoord: De meeste planten overleven niet goed op voedselarme en waterdoorlatende straatzand dat je onder de tegels aantreft. Voor veel planten is het daarom aan te raden om een laag van minstens 30 centimeter straatzand te verwijderen, of minder als je daarvoor bijvoorbeeld al op klei stuit. Het verwijderde straatzand kun je vervangen door tuinaarde. Je kunt ook een deel van het zand vermengen met tuinaarde.

 

9. Voert de gemeente ook zand/grond af als ik mijn tuin onttegel?

Antwoord: Verbouwingsafval wordt niet aan huis opgehaald. Je kunt tot 1 kubieke meter per maand gratis aanbieden bij het Afvalbrengstation. Verbouwingsafval is grond, steen, glas en ander afval dat vrijkomt bij een verbouwing van huis of tuin. Als er bij verbouwing grote hoeveelheden afval vrijkomen, kun je een container huren bij een aannemer of gebruikmaken van de Big Bag van Doe-het-zelfzaken.

 

10. Ik ben een bedrijf of organisatie en wil op mijn eigen terrein tegels wippen? Kan dat en tellen deze ook mee in de telling?

Antwoord: Jazeker! Ook bedrijven en organisaties kunnen meedoen met het NK Tegelwippen. Je kunt die ook via hetzelfde aanmeldformulier (link) aanmelden voor de ophaaldienst. Verder gelden dezelfde voorwaarden als voor een inwoner van Amstelveen.

 

11. Kan de gemeente ook helpen met werkzaamheden op eigen terrein? Denk aan snoeiwerkzaamheden, tegels uit de tuin halen.

Antwoord: De gemeente voert geen werkzaamheden uit op particulier terrein, maar snoeit wel in de openbare ruimte. De gemeente heeft dit jaar wel een samenwerking met stichting BelKlus. Deze stichting helpt dit jaar ouderen of mensen die slecht ter been zijn met het wippen en tillen van tuintegels. Aanmelden voor deze service kan via het reguliere aanmeldformulier.