Veel gestelde vragen

  • Voert de gemeente ook zand/ grond af als ik mijn tuin onttegel?

Verbouwingsafval wordt niet aan huis opgehaald. U kunt tot 1 kubieke meter per maand gratis aanbieden bij het Afvalbrengstation. Verbouwingsafval is grond, steen, glas en ander afval dat vrijkomt bij een verbouwing van huis of tuin. Als er bij verbouwing grote hoeveelheden afval vrijkomen, kunt u een container huren bij een aannemer of gebruik maken van de Big Bag van Doe-het-zelfzaken.

  •  Kan de gemeente ook helpen met werkzaamheden op eigen terrein? Denk aan snoeiwerkzaamheden, tegels uit de tuin halen.

De gemeente voert geen werkzaamheden uit op particulier terrein.

  • Kan de gemeente bedrijven aanbevelen die onderhoud aan mijn tuin plegen/ tegels verwijderen?

De gemeente raadt geen bedrijven aan.

  • Is een regenton handig?

Jazeker! Met een regenton vang je regenwater op in uw tuin. Hiermee helpt u mee aan het voorkomen van overbelasting op het riool. Ook kunt u dit regenwater gebruiken om uw tuin water te geven in droge periodes. Zo verbruikt u minder leidingwater en zorgen we er samen  voor dat de drinkwatervraag niet nog meer stijgt. Regentonnen zijn dus goed voor het milieu, maar ook voor uw tuin en portemonnee. Klik hier voor meer informatie over de mogelijkheden van de regenton, zoals het afkoppelen van regenwater.

  • Is regenwater goed voor mijn planten?

Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat. Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waardoor meststoffen beter in het water oplossen en de plant ze beter kan benutten.

  • Waarom een gescheiden rioolstelsel?

Een gescheiden rioolstelsel heeft een buis voor afvalwater (toilet, douche en wasmachine) en een buis voor regenwater. Het voert het water dus gescheiden af. Een gescheiden rioolstelsel zorgt er daardoor voor dat er minder water gezuiverd hoeft te worden. Regenwater is namelijk schoon water. Zonde dus om  gezamenlijk met het  afvalwater te voeren. Daarnaast geldt ook dat oude, gemengde stelsels sneller vol raken bij zware regenbuien. Als er te veel regen valt, dan vloeit dat bij een gemengd stelsel via een overstort naar het oppervlaktewater, of komt op straat te staan. Grotere, gescheiden stelsels helpen om beter in te kunnen spelen op deze intensere regenbuien door klimaatverandering. Bedenk wel, het is altijd beter om zo veel mogelijk water in uw eigen tuin of op uw eigen dak op te vangen. Zo neemt de druk af op het rioolstelsel en beperken we de kans op wateroverlast. Niet voor niets doen we mee met het NK Tegelwippen!

  •  Heeft Amstelveen een gescheiden rioolstelsel?

In de nieuwere delen van Amstelveen ligt een gescheiden rioolstelsel. Bij een gescheiden stelsel liggen er twee buizen onder de straat: één voor afvalwater en één voor regenwater. Vanuit elk gebouw wordt het water apart via twee buizen afgevoerd. Het afvalwater wordt vervolgens naar de zuiveringsinstallatie gepompt.

De gemeente gaat de komende jaren fors investeren om ook in de oudere wijken van Amstelveen een gescheiden rioolstelsel te realiseren.

  •  Ik doe mee aan het NK Tegelwippen. Moet ik ergens vermelden om hoeveel tegels ik aanbied?

In het aanmeldformulier geeft u een schatting aan van het aantal tegels dat u gaat aanbieden. Na iedere ophaaldag zal de vrachtwagen worden gewogen. Met deze weegbon kan de gemeente het aantal opgehaalde tegels berekenen. Dit geeft de gemeente door aan de organisatie van het NK Tegelwippen.

  •  Op welke data worden de tegels opgehaald?

De volgende maandagen: 3 april, 11 april, 17 april. Aanvullende data volgen nog. Om mee te doen moet u zich aanmelden.