Waterdaken

Bij waterdaken blijft het regenwater tijdelijk op het dak staan. Het water wordt vertraagd afgevoerd door een geknepen (versmalde) afvoer, zodat er uiteindelijk voor een volgende bui weer genoeg opslagcapaciteit is.

Bij waterdaken wordt een laag water opgevangen doordat de afvoer (de overstort) hoger geplaatst is. Het regenwater stroomt vervolgens geleidelijk af door een extra geknepen afvoer. Dit wordt een statisch waterdak genoemd.

Een dynamisch waterdak is voorzien van een besturingssysteem dat op basis van weersvoorspellingen zorgt dat het water geloosd wordt voor een bui. Hierdoor is de opslagcapaciteit maximaal. Dat betekent ook dat bij de constructie van het dak rekening gehouden moet worden met een hogere belasting voor langere tijd.

Schematische doorsnede waterdak
Schematische doorsnede van een waterdak bij een normale en een extreme regenbui. ©Atelier GROENBLAUW

Waterdaken bergen tijdelijk een deel van de neerslag op het dak, maar zijn niet voorzien van een groene beplantingslaag zoals wel het geval is bij polderdaken. De kosten voor aanleg en onderhoud zijn dan ook beperkt. Omdat een waterdak alleen regen opvangt dat op het dak valt, kan de grootte van de opvang kleiner zijn dan bij bijvoorbeeld een regenwatervijver.

Er bestaan ook daken waar een deel van het water niet wegloopt. Het is echter aan te raden om te kiezen voor een waterdak dat uiteindelijk binnen een paar dagen leegloopt om te voorkomen dat er een muggenpopulatie kan ontwikkelen. Ook het regelmatig schoonmaken van het dak helpt tegen muggen (bijvoorbeeld bladeren weghalen), zij houden immers van nutriëntrijk (en stilstaand) water.

Welk dak is geschikt?

In Nederland zijn platte daken over het algemeen berekend op een belasting van 1 kN per m2 bij een grindlaag. Doordat er bij waterdaken geen substraat en beplanting nodig is, is al het beschikbare draagvermogen beschikbaar voor de berging van regenwater. In het geval van een maximale belasting van 1kN per m2 komt dat neer op een maximale waterhoogte van 10cm.

Hitte

Het effect van een statisch waterdak op hitte is verwaarloosbaar, omdat de verkoelende laag water na een paar dagen weg is. Bij een dynamisch waterdak kan het water na een zomerse bui op het dak langer vastgehouden worden. Dit zorgt voor verkoeling, voornamelijk onder het dak. Het water op een dynamisch waterdak zal na langere periodes van droogte en hitte opwarmen en uiteindelijk geheel verdampen, waardoor het dak in periodes van langdurige hitte zijn verkoelende effect verliest.

Waterdak Artemis design hotel
Waterdak Artemis Hotel. ©Merlijn Michon

Bijkomende effecten

  • Waterkwaliteit
  • Hitte
  • Multifunctioneel ruimtegebruik
  • Constructiekosten
  • Onderhoud/beheer kosten