Tips voorkom waterschade door daklekkages
13 februari 2018
Het regent vaker harder en niet alle daken kunnen deze grote hoeveelheden regen aan. Het regenwater stroomt dan via de gevel of het dak naar binnen en veroorzaakt waterschade. Voorkom lekkages en lees onderstaande tips!
Tip 1: Maak de dakgoot en regenpijp schoon
De meeste meldingen van regenwaterschade bij verzekeraars gaan over daklekkages. Verstopte en kapotte dakgoten zijn hiervan de grootste oorzaak. Regelmatig schoonmaken, checken en repareren van de dakgoot en regenpijp is daarom een zeer belangrijke maatregel om regenschade te verminderen. Eenvoudig en effectief!
Tip 2: Is een noodoverloop aanwezig?
De aanwezigheid van een noodoverloop is essentieel om tijdens hoosbuien regenwater van het dak te kunnen verwerken. Een noodoverloop is een hoger gelegen opening in de dakrand, de dakgoot of vergaarbak waardoor het water dat niet meer weg kan vrij naar buiten kan stromen. Het is een relatief eenvoudige en goedkope maatregel om regenwaterschade te voorkomen. Ook bij kleine daken helpt dit als ‘verklikker’. Als de noodoverloop bij een normale bui gaat spuiten, is de dakgoot of regenpijp verstopt en moet je preventieve maatregelen nemen. Bij een extreme hoosbui kan een noodoverloop de waterdruk van het dak aanzienlijk verminderen. Laat je adviseren door je plaatselijke loodgieter.
Tip 3: Is de opstand hoog genoeg?
Houd rekening met de hoogte van opstanden op het dak. Dit zijn de randen rond het dak, bij daklichten, schoorstenen e.d. Een hoge opstand van minimaal 12 centimeter helpt daklekkages te voorkomen. Bij oude gebouwen is de dakopstand vaak maar 7,5 centimeter en soms zelfs nog minder indien het dak is opgehoogd vanwege extra isolatie. Bij een extreme bui kunnen de regenpijpen de hoeveelheden regenwater niet verwerken en kan het water niet snel genoeg van het dak af. Gecombineerd met wind stroomt water bij een lage dakopstand zo binnen via de dakramen, schoorstenen en dakrandhoogtes. Let op: bij aanbrengen extra isolatielaag moeten alle opstanden rond openingen en dakranden ook omhoog!
Tip 4: Is de waterdichte laag in orde?
Controleer regelmatig de dakbedekking op slechte plekken, loszittende dakpannen of loszittend of kapot daklood. Zorg bij een groen dak voor wortelwerende laag, zodat de wortels niet je waterdichte laag aantasten.
Tip 5: Constructie regenpijp
De constructie van de regenpijp heeft grote invloed op het regenbestendig maken van je gebouw. Plaats bij de dakafvoer een bladvanger om verstoppingen te voorkomen. Sluit de dakuitloop aan op de regenpijp met behulp van een vergaarbak die kan dienen als ‘verklikker’ bij verstoppingen. Overweeg bij het plaatsen van een nieuwe regenpijp ook om de pijp aan de buitenkant van de gevel te plaatsen. Zo voorkom je mogelijke schade en is de regenpijp makkelijker af te koppelen van het riool. Laat je ook hierbij adviseren door je plaatselijke loodgieter.
Tip 6: Materiaalkeuze regenpijp
Overweeg het gebruik van dikwandige pvc buizen (110 of 90 mm), deze zijn beter aan te sluiten op de riolering. Gebruik steekstukken met PE-buizen, deze zijn direct te lassen op gangbaar PE-materiaal, i.p.v. loden steekstukken. Deze zijn niet goed te dichten en passen moeilijker. Het gebruik van PE-buizen zorgt voor een stevigere constructie. Laat je adviseren door je plaatselijke loodgieter.
Tip 7: Extra informatie
Kijk op onze infographic dak voor een overzicht van concrete maatregelen die je als bewoner of professional kan toepassen om wateroverlast door daklekkages te voorkomen.