Regenton

De regenton is één van de meest eenvoudige manieren om regenwater te benutten. Door de regenton aan te sluiten op een regenpijp vang je regenwater op om te gebruiken.

Het regenwater kan gebruikt worden voor het bewateren van planten op het balkon of in de (gevel)tuin. Zo verminder je het drinkwaterverbruik. Bovendien is regenwater zachter dan drinkwater (het bevat minder kalk) en dat is beter voor de planten. Zet de regenton op een verhoging om makkelijk een emmer of gieter onder het kraantje te kunnen plaatsen.

Bij extreme regenbuien zal er meer water door de regenpijp stromen dan de ton kan opvangen. Ook bij langere periodes van regen zal de ton vollopen. Om het overlopen van de ton te voorkomen, wordt de regenton voorzien van een overstort (vulautomaat). Het is ook aan te raden om een bladvang te plaatsen om verstopping te voorkomen. Er bestaan systemen waarbij de bladvang gecombineerd is met de vulautomaat.

Schematische doorsnede regentonSchematische weergave van een regenton. ©Atelier GROENBLAUW

Regentonnen zijn te koop bij de lokale tuinwinkel of online te bestellen. Er zijn regentonnen in allerlei vormen en maten met een capaciteit tot ca. 300 liter. Daarnaast bestaan er ook regenwaterzuilen en regenwaterschuttingen. Naast de klassieke houten ton zijn er diverse kunststofmodellen in de handel. Bij een houten regenton is bevriezing van het water een risico. Houten tonnen kunnen hierdoor onherstelbaar beschadigd raken. Het plaatsen van kurken die boven in de ton op het wateroppervlak drijven kan schade door bevriezen voorkomen. Kunststof regentonnen zijn minder gevoelig voor vorst.

Droogte

Een regenton zorgt in droge periodes voor een (kleine) voorraad regenwater om de planten water te geven. Voor een geveltuintje kan dit toereikend zijn voor enkele weken. Bij een grotere tuin zal de hoeveelheid opgevangen water in 1 regenton echter niet genoeg zijn om langere periodes van droogte te overbruggen. Toch is de regenton een goed symbool om bewustzijn over regenwatergebruik te vergroten, en elke druppel telt!

regenton_tuinbranche_nlEen stilistische regenton met ruimte voor planten bovenop. ©Tuinbranche Nederland

Slimme regenton

Verschillende leveranciers onderzoeken de mogelijkheid om een slimme regenton op de markt te brengen. Dit is een ton met een besturingssysteem dat is aangesloten op buienradars. Deze tonnen lopen dan leeg vlak voor een bui, om zo ook als een goede buffer te dienen tijdens (extreme) regenbuien. Alhoewel er nog geen slimme regentonnen voor consumenten beschikbaar zijn, is er wel één, ontworpen door Bas Sala, die in het najaar van 2020 ook tentoongesteld is in Amstelveen.

Bijkomende effecten

  • Waterkwaliteit
  • Multifunctioneel ruimtegebruik
  • Constructiekosten
  • Onderhoud/beheer kosten